Fredagens intervju; Mikael Wärme, specialist på Bryggor, REUTERSKIÖLD SNICKERI AB

Mr Ritning Arkitekter: Hej Mikael, tack för att du vill ställa upp för fredagens intervju.

Mikael Wärme: Hej Arlo, tack själv!

Mr Ritning Arkitekter: Just nu drömmer många av oss om härliga sommar stunder på en brygga någonstans i Sverige – för de som redan håller på att planera sin sommar byggprojekt, har du bra råd för de som vill bygga en brygga?

Mikael Wärme: En brygga kräver sällan bygglov men nästan alltid strandskyddsdispens, så det första du behöver göra är att ta kontakt med din kommun för att se vad som gäller i just ditt fall. Fundera noga igenom bryggans funktion – vad ska bryggan användas till, vart blåser det oftast ifrån, vart kommer det svallvågor ifrån mm? Man behöver även undersöka bottenförhållandena för att veta vilken typ av brygga som är lämpligast att bygga. Sist men inte minst behöver man tänka på att en brygga kommer att utsätts för väder och vind året runt vilket ställer höga krav på konstruktion och materialval. Vi är med i hela processen från projektering och strandskyddsdispens till färdig brygga.

Mr Ritning Arkitekter: Bryggor kan oftast ta stryk från vatten och is – Har du något specifikt råd med tanken på materialval och hållbarhet?

Mikael Wärme: Det stämmer och det vanligaste felet vi ser är att det byggs bryggor med alldeles för klena dimensioner både när det gäller virke och infästningar. Allt virke vi använder är tryckimpregnerat ntr A och som infästningar använder vi varmgalvad gängstång M20. Vill du bygga själv så rådfråga någon som vet, det är både svårt och tråkigt att göra om konstruktionen i en brygga.

Mr Ritning Arkitekter: Många människor tycker om att vistas vid sjön, att kunna äta tex middag på en brygga är väldigt lockande. Utöver en plats där man kan förtöja båten, bryggor kan också användas som en yta där man vistas på ett socialt sätt. Vad har du för råd med tanken på utformningen av bryggor?

Mikael Wärme: När vi ihop med kunden kommit fram till användningsområdena för bryggan tittar vi på miljön och försöker utforma bryggan på ett naturligt sätt där den smälter in i omgivningnen. Sen älskar vi detaljer och smarta lösningar som tex en infälld badstege eller nedsänkt klapp där man lättare kommer i småbåtar eller kan sitta och doppa fötterna i havet. Bryggan blir ofta som ett extra vardagsrum där man spenderar mycket tid så mitt råd är; bygg inte en för liten brygga!

Mr Ritning Arkitekter: Ni är specialister på bryggor och utföra mycket jobb i Stockholms Skärgården, men visst bygger ni andra saker i andra delar av Stockholm?

Mikael Wärme: Vi bygger i hela Storstockholm och det blir mest bryggor men vi har även hunnit med en del verandor, trappor och även lite finsnickeri. Min kollega Henrik är möbelsnickare i grunden och det lyser igenom i utförandet av våra bryggor.

Mr Ritning Arkitekter: Om det finns folk som har frågor eller funderingar kring bryggor är det ok att de kontakta dig?

Mikael Wärme: Absolut, det är barra att ringa eller skicka ett mail. Vi älskar att prata bryggor!

Mr Ritning Arkitekter: Till sist, tack igen för att du ville ställa upp för intervju, mycket upskattat.

Mikael Wärme: Tack själv!