Fredagens intervju: Yngve Qvarnström, Fastighetsbyrån i Tumba.

Yngve Qvarnström är fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Tumba, och han har många års erfarenhet av den lokala marknaden. Vi träffade honom för att ta upp viktiga frågor som vi anser att har stor betydelse för den som funderar på att bygga nytt eller renovera sitt hus.

Mr Ritning Arkitekter: Först och främst vill vi tacka dig Yngve Qvarnström för att du har kommit hit, och att du ta din tid att ger oss din åsikter.

Yngve Qvarnström: Ingen orsak, det är bara trevligt att bli tillfrågad.

Mr Ritning Arkitekter: Många är oroliga för att bygga till för att de är osäkra att de ska få sin investering tillbaka, vilket råd kan du ger folk som kan hjälpa de att ta beslut?

Yngve Qvarnström: Att se investeringen som något långsiktigt och kanske inte fokusera så mycket på om hur investeringen återbetalar sig. I det långa loppet brukar en bra investering betalas tillbaka men kanske inte på kort sikt. Man måste utgå från att det är något som man gör för att man verkligen vill och då är investeringen värd att göras även om man inte kan ta för givet att man får pengarna tillbaka med en gång. Den som äger sitt boende har ofta gjort det under en längre tid och då får man se det som att man investerar en del av den historiska värdeökningen som har varit över tid.

Mr Ritning Arkitekter: Det finns många olika sätt att förbättra en fastighet, det finns vissa bygglovsbefriade åtgärder (Staket, altan, takkupor, skärmtak, 15m2 tillbyggnad, Attefallshus, mm) samt är det oftast potential att ansöka om bygglov. Vilka åtgärder (i stort sett) har mest potential att utöka en fastighetens värde eller ser till att den bli mer eftertraktad av potentiella köpare?

Yngve Qvarnström: Om man bortser från läget så är en bra planlösning alltid eftertraktad. En klassiker som brukar fungera bra är 4 sovrum, 2 sällskapsrum, och 2 badrum utöver kök. I vårt närområde, framför allt i Tullinge som ligger nära Södertörns Högskola och Huddinge sjukhus ser vi en tydlig trend att antalet Attefallshus blir fler och fler då de är lätta att hyra ut till studenter och anställda på Huddinge sjukhus vilket ger en bra lönsamhet vilket i sin tur kan ge ett högre värde.

Mr Ritning Arkitekter: Jag har haft många diskussioner med kunder som har övervägt möjligheten att antingen göra en tillbyggnad eller göra om planlösningen för att förbättra husets funktionalitet. Tex. en stor familj i behov av ett större badrum, eller egenföretagare som behöver ett kontors yta. Att bygga ut eller renovera den befintlig yta – När skulle du tror att det var rätt läge/ värt att bygga ut?

Yngve Qvarnström: Jag tror man får gå tillbaka till första frågan och se till det egna värdet av att göra renoveringen eller tillbyggnaden och kanske inte återbetalningen men självklart vill man ju inte förlora för mycket pengar på att göra åtgärden. Sen får man också tänka på hur mycket man kostar på åtgärden. Det lönar sig att bygga bra men undvik överdrivna investeringar, det brukar sällan vara en bra affär.

Mr Ritning Arkitekter: Det finns vissa före detta sommarhus område som har nu fått kommunalt vatten och avlopp. Om du själv bode i ett sådant ömrådet, och potentialen fanns att utveckla din fastighet, skulle du själv göra investeringen och varför?

Yngve Qvarnström: Absolut. Ett område som får kommunalt vatten och avlopp brukar börja blomstra både byggnadsmässigt och ekonomiskt efter några år. Givetvis så måste man se det långsiktigt men i dessa fall kan det även vara lönsamt ur ett kortsiktigt perspektiv. Det är inte evigheter sedan både delar av Uttran och Tullinge fick kommunalt vatten och avlopp och tittar man på dessa områden nu så är det svårt att tro att de kunde klassa som fritidshusområden för ca 30 år sedan.

Mr Ritning Arkitekter: Hela stockholmsområdet har lägenhetsbrist, vi i arkitektbranschen har sätt att det har blivit en utökad intresse för folk att hyra ut en del av huset (eller Attefallshus som komplementbyggnad). För dem som tycker om idéen att får in en extra inkomst varje månad (från en hyresgäst) men är oroliga att ta steget. Vilken råd skulle du ger de…

Yngve Qvarnström: Prata med vänner och bekanta som gjort det och var noggrann med att ta referenser på dina hyresgäster.

Mr Ritning Arkitekter: Min sista fråga idag gäller faktiskt er nya lokal; jag har sett att ni har flyttat till Grödingevägen 57, och det ser jättefint ut! Hur går det för er i den nya lokalen? Är ni nöjda med ert nya läge?

Yngve Qvarnström: Tack, så kul att du gillar vårt nya kontor. Vi trivs jättebra, det är underbart att få arbeta i en kontorsmiljö hed huskänsla inom ett villaområde och till min förvåning så har vi lika många, om inte fler spontanbesök till vårt nya kontor jämfört med det gamla i Tumba Centrum.

Mr Ritning Arkitekter: Hur funkar det med parkeringen, jag har sett att ni parkera bredvid filmkedjan – visst är det en tillfällig lösning?

Yngve Qvarnström: Det stämmer, det är en tillfällig lösning. Jag hade hoppats det skulle vara klart till slutet av maj men den sena och kalla vintern har försenat markentreprenören. Men jag räknar med att det blir klart under sommaren och då kommer både vi och våra kunder kunna parkera på fastigheten vilket jag ser fram emot.

Mr Ritning Arkitekter: Om folk har frågor om processen för att sälja eller köpa en fastighet, är det ok om de ta kontakt med dig direkt?

Yngve Qvarnström: Det går jättebra. De är mer än välkomna att kontakta mig eller någon av mina kollegor så gör vi vårt bästa för att hjälpa till. Den som önskar komma i kontakt med oss når oss bäst på 08-566 401 50 eller tumba@fastighetsbyran.se. Eller gör ett spontanbesök och kolla in vårt nya kontor.

Mr Ritning Arkitekter: Tack igen Yngve för intervjun, det är inte lätt att ta beslut när det gäller stora investeringar och jag vet att det är mycket som uppskatta din feedback – Tusen tack!

Yngve Qvarnström: Tack själv Arlo/Mr Ritning, det var ett nöje. Trevlig helg!

Mr Ritning Arkitekter: Trevlig helg!